Sneltest: griepdiagnose van 40 naar 4 uur

Vorig jaar heeft het UMC Utrecht een snelle diagnostische test voor luchtweginfecties ingevoerd. Hierdoor duurt het niet 40 maar slechts 4 uur om te bepalen of iemand griep heeft en in isolatie moet.

Dit verbetert de doorstroming van patiënten met griepverschijnselen in het ziekenhuis, zodat er tijdens een griepepidemie minder snel capaciteitsproblemen optreden. Daarnaast kunnen grieppatiënten sneller en gerichter met antivirale medicatie worden behandeld.

Het ene jaar worden meer mensen ziek van het griepvirus dan het andere en in jaren dat veel mensen er ziek van worden, spreken we van een griepepidemie. Voor de meeste mensen betekent dit niet meer dan het bekende ‘griepgevoel’ met koorts, luchtweginfectie, vermoeidheid en malaise. Na een aantal dagen verdwijnen deze klachten waarna volledig herstel optreedt. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kwetsbare ouderen en pasgeboren baby’s, kan de griep echter zo ernstig verlopen dat ze moeten worden opgenomen via de SEH (spoedeisende hulp).

Tijdens een griepepidemie komt het zelfs voor dat er zoveel patiënten gezien moeten worden dat de SEH daardoor overbelast raakt. Hierdoor kan zowel de zorg voor grieppatiënten als voor andere patiënten die op de SEH gezien moeten worden, in het geding komen.

Lees hier het volledige artikel.