Speurwerk rondom de schildklier

Endocrinoloog Romana Netea-Maier vertelt over zorg en onderzoek.
Te langzaam, te snel, opgezwollen of met vreemde knobbels, de schildklier vertoont regelmatig afwijkingen. Bij de schildklierpoli brengen artsen die razendsnel in kaart met de multidisciplinaire echo. Daarnaast zoeken ze naar nieuwe behandelopties voor schildklierkanker.

‘Soms kijk ik televisie en denk ik: die nieuwslezer heeft iets aan zijn schildklier’, zegt Romana Netea-Maier. Een beroepsdeformatie. Toch meldt ze zo’n observatie nooit. ‘Volgens de richtlijnen starten we pas een medisch traject als mensen last krijgen van hun schildklier. Overbehandeling is bij dit orgaan namelijk echt een probleem. Daarom moeten we goed afwegen wanneer we overgaan tot diagnostiek en zijn we afwachtend met behandelen.’

Romana is endocrinoloog en hoogleraar Endocriene Tumoren bij de afdeling Interne Geneeskunde. Een endocrinoloog houdt zich bezig met ziekten van het hormoonstelsel. Romana weet het meest van de schildklier, die in de hals drie soorten hormonen maakt die de stofwisseling en groei stimuleren. Ze doet onderzoek naar zeldzame en moeilijk te behandelen vormen van schildklierkanker. Mede onder haar leiding veranderde de schildklierdiagnostiek in het Radboudumc drastisch.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.