Staatssecretaris nodigt budgethouders uit

Nieuws Veel leden bellen ons omdat zij een uitnodiging hebben gehad om op 9 september te komen praten met de staatssecretaris in Den Haag. Zij vragen ons wat ze kunnen verwachten, of ze daadwerkelijk de staatssecretaris gaan spreken en hoe zij zich hierop het beste kunnen voorbereiden. Hier vindt u enkele tips.

Hoe gaat dit gesprek verlopen?
We hebben contact opgenomen met onze contactpersoon van het ministerie van VWS. Hij vertelde ons dat iedere genodigde een gesprek voert  van een uur met een ambtenaar en dat de kans groot is dat de staatssecretaris even aanschuift in dit gesprek. In de uitnodiging staat daarom ook dat VWS u uitnodigt en niet de staatssecretaris zelf, zo zei onze contactpersoon. Van dit gesprek wordt een verslag gemaakt.

Mag ik iemand meenemen?
Ook vragen leden ons of ze iemand mee mogen nemen naar het gesprek. Onze contactpersoon bij VWS zegt dat 1 of 2 mensen meenemen geen enkel probleem is. Maar als u meer mensen mee wilt nemen, u dit even moet overleggen. Dit kunt u doen door een e-mail terug te sturen met het aantal mensen dat u mee wilt nemen en waarom.

Hoe bereid ik me voor?
Het is belangrijk om de staatssceretaris te laten zien dat voor veel budgethouders de zorg in natura geen oplossingen kan bieden. Daarom kan het u als voorbereiding helpen om die momenten van tevoren goed in beeld te brengen. Loop in gedachten uw dag na en bedenk op welke momenten u (of als u vertegenwoordiger bent, de budgethouder)  hulp en/of begeleiding nodig hebt bij uw gewone dagelijkse activiteiten.

Schrijf de zorgmomenten op
U kunt ook gedurende een week, van uur tot uur, vanaf het moment dat u opstaat tot het moment dat u gaat slapen, opschrijven welke hulp en/of begeleiding u krijgt of zou moeten krijgen en op welke locatie u die zorg krijgt/nodig hebt. Hiervoor kunt u dit zorgmomentenoverzicht gebruiken. In de laatste kolom kunt u de bijzonderheden en locatie aangeven.

Wat als u geen hulp hebt?
Beschrijf wat er gebeurt als u de hulp of begeleiding die u nu hebt met uw pgb niet meer op deze wijze zou krijgen.

Vergeet de toekomst niet
Bedenk ook wat u met uw leven in de toekomst zou willen, wat met het pgb ook mogelijk is. Gaat bijvoorbeeld de zorg voor uw kind op den duur ten koste van de andere kinderen in uw gezin en is weekendopvang gewenst?

Breng onbetaalde zorg ook in kaart
Breng voor uzelf ook in kaart welke onbetaalde zorg en hulp u krijgt van mantelzorgers, zoals uw partner of uw kinderen?

Vraag hoe ze het voor u precies gaat oplossen
U heeft uw situatie goed uitgelegd en de staatssecretaris heeft al die tijd gezegd dat “alles goed komt”. Vraag hoe ze uw eigen regie gaat “borgen”, dus hoe ze ervoor gaat zorgen dat u uw zorg krijgt op de manier zoals u dat nodig hebt.

Wees eerlijk over uw situatie
Het is voor niemand prettig afhankelijk te zijn van hulp van anderen en om hulp te moeten vragen. De ervaring leert, dat veel mensen die hulp nodig hebben zich vaak beter voordoen dan ze zijn. U hebt echter niet voor niets hulp. Doet u zich dus vooral niet beter voor dan u bent bij de staatssecretaris, maar ook niet slechter. Kortom, beschrijf haar de situatie zoals die is en waarom u dit met het pgb wel kunt realiseren en waarom dit niet via zorg in natura kan.

Laat weten hoe het was
En wij zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe uw gesprek is gegaan. Als u zin en tijd hebt, laat het ons weten via webmaster@pgb.nl!
Geplaatst: 05-08-2011 08:55 Door: Rita – bron: http:// www.pgb.nl bewerkt Leefwijzer