Steeds kleiner, steeds fijner

Steeds beter, steeds kleinere weefselstructuren opereren. De digitale microscoop maakt het mogelijk. Chirurgen van de afdelingen Plastische Chirurgie en Neurochirurgie van het Erasmus MC zijn zo enthousiast over de mogelijkheden dat zij, ondersteund door de Raad van Bestuur, de eerste digitale operatiemicroscoop in Nederland hebben aangeschaft.

‘De mogelijkheden zijn ongekend’, zegt plastisch chirurg dr. Dalibor Vasilic. ‘Bloedvaatjes met een diameter van 0,3 millimeter worden gehecht met een draadje dat tien keer dunner is dan een menselijke haar.’ ‘Dit is voor de microchirurgie het begin van een nieuw tijdperk’, meent neurochirurg prof. dr. Clemens Dirven.

Kleine vaatjes
Dat de chirurgen nóg kleinere vaatjes kunnen hechten is belangrijk.
Vasilic: ‘De afdeling Plastische Chirurgie verricht per jaar meer dan 300 vrije lap operaties. Dat zijn operaties waarbij eigen weefsel van de patiënt wordt gebruikt om een wond elders aan het lichaam te sluiten. Denk aan huidweefsel van het bovenbeen om een verminkt gezicht te herstellen, of weefsel van de buik om een borst na een borstamputatie te reconstrueren. Bij zo’n operatie moet de chirurg kleine bloedvaatjes aan elkaar hechten.

We streven ernaar om de donorwond, die ontstaat als we weefsel wegnemen om elders een wond te sluiten, zo klein mogelijk te houden. Want hoe kleiner die wond, hoe voorspoediger het herstel en hoe kleiner het risico op complicaties. De grootte van die donorwond hangt samen met de grootte van de bloedvaten die we nog kunnen hechten. Hoe groter dat bloedvat, hoe groter de wond die ontstaat bij het vrijmaken van het donorweefsel. Het is dus van belang dat we hele kleine bloedvaatjes kunnen hechten.’

Lees hier het volledige artikel.