Steunzolen bieden weinig verlichting bij knieartrose

Krijgt u het advies om steunzolen te dragen bij knieartrose? Volgens Amerikaanse onderzoekers draagt dit niet bij aan het verminderen van de pijn bij het lopen. Goed om te weten, want zo’n orthopedisch hulpmiddel op maat kost al gauw een paar honderd euro.

Een van de mogelijkheden om klachten bij knieartrose te verminderen, is het dragen van een steunzool. Dit orthopedische hulpmiddel zou de druk op het binnenste deel van de knie verminderen tijdens het lopen. Echter, enige tijd geleden heeft een medische studie aangetoond dat inlegzolen weinig effect hebben op het verminderen van kniepijn als gevolg van artrose.

Goedkope exemplaren
Deze studie is uitgevoerd door de afdeling Reumatologie van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. De onderzoekers hebben twaalf klinische studies geëvalueerd en vonden geen significante verbetering van de pijn bij het gebruik van inlegzolen. In sommige gevallen werkt deze oplossing echter wel. De onderzoekers benadrukken dan ook dat deze patiënten hun inlegzolen niet moeten weggooien, maar gewoon moeten blijven dragen. Mensen met knieartrose die het toch eens willen proberen, wordt aangeraden eerst een paar goedkope exemplaren te testen voordat ze overstappen op duurdere en op maat gemaakte steunzolen, die al gauw een paar honderd euro kunnen kosten.

Lees hier het volledige artikel.