Steunzool met laterale wig geeft geen verlichting bij knieartrose

Een wigvormige ‘inlay’ onder de hiel die de laterale voetrand circa 10 tot 15 millimeter optilt, geeft in placebo-gecontroleerd onderzoek geen vermindering van pijnklachten bij mediale knieartrose.

Dat blijkt uit een meta-analyse met in totaal 885 deelnemers (JAMA. 2013;310:722-730), van wie er ruim 500 werden behandeld met een laterale wig in hun schoen. De gedachte achter zo’n laterale wig is dat het mediale compartiment van de knie wordt ontlast doordat de laterale zijde meer gewicht te dragen krijgt. De knie wordt enigszins in een valgusstand gedwongen. De onderzoekers vonden in totaal 12 trials. In 7 daarvan werden valgiserende zooltjes vergeleken met neutrale inlegzolen. In de 5 anderen was er geen placebobehandeling.

Bij een meta-analyse van alle studies werd een significant effect gevonden van een laterale wig op de pijn: een gestandaardiseerd gemiddeld verschil van -0,47 (95%-BI: -0,80-0,14). Vertaald naar een veelgebruikte pijnscore bij artritis – de 20-punts WOMAC-pijnschaal – betekent dit een vermindering met ruim 2 punten. Er was echter aanzienlijke heterogeniteit tussen de studies, en de omvang van het gevonden effect bleek samen te hangen met de kwaliteit en opzet van de studie – met name de randomisatie en het gebruik van een placebo als controle.

Bij meta-analyse van alleen de 7 studies met een neutraal inlegzooltje als placebo verdween het verschil tussen behandeling en placebo, maar ook de heterogeniteit van de resultaten. De voor de hand liggende conclusie is dat een laterale wig geen verbetering geeft van klachten bij mediale knieartrose, al wijzen de onderzoekers er nog op dat het in theorie nog zo zou kunnen zijn dat een neutraal inlegzooltje de pijn ook vermindert.

Bron: