‘Strenge regels voor proefpersonen hebben een roerig verleden’

Voor experimenten met proefpersonen gelden strenge regels. Een onderzoek mag pas starten na een ‘go’ van een commissie van deskundigen. Vroeger was dat heel anders. Onderzoeker Noortje Jacobs schreef een boek over wie de afgelopen 70 jaar beslisten welke onderzoeken gedaan mochten worden. En waarom dat steeds veranderde.

Honderdduizenden Nederlanders doen jaarlijks mee aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Gezonde vrijwilligers en patiënten testen bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Ook doen patiënten vaak mee aan onderzoek naar implantaten, zoals nieuwe pacemakers of een nieuw soort hartklep. Die moeten ooit voor de eerste keer worden getest in de mens, om te weten hoe ze precies in het lichaam werken.

Onderzoek met proefpersonen moet veilig zijn. Daarom moet een arts die een nieuwe behandeling op patiënten wil testen eerst naar één van de vijftien medisch ethische toetsingscommissies (METCs). Zo’n commissie kijkt bijvoorbeeld naar de risico’s voor de deelnemers en de opzet van de studie. ‘Zonder positief oordeel mag het onderzoek niet starten’, zegt Noortje Jacobs, historica van de wetenschappen en de geneeskunde bij het Erasmus MC.

Lees hier het volledige artikel.