Studenten onderzoeken het effect van immuunsysteem Long-COVID-patiënten op spiercelfunctie

In oktober 2022 werden ruim 400 studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen uitgedaagd met de Long-COVID-challenge. Het doel: het onderzoek naar de oorzaken van Long-COVID een stapje verder brengen. Destijds – en nog steeds – was er onvoldoende biomedisch onderzoek naar de oorzaken van Long-COVID.

Het beste idee is de afgelopen tien weken onderzocht in de Bachelor Research Hub van het UMC Utrecht. Op 30 juni deelden zij de resultaten.

De studenten presenteerden hun onderzoeksresultaten aan familie en vrienden, wetenschappers van het UMC Utrecht, het Amsterdam UMC en de VU, afgevaardigden van de stichting Long-COVID en andere geïnteresseerden.

Autoantistoffen beïnvloeden de spiercelfunctie bij Long-COVID-patiënten
De studenten richtten zich op de hypothese dat Long-COVID wordt veroorzaakt door autoantistoffen en immuuncellen. En dat dit een rol speelt bij het ontstaan van Long-COVID symptomen als vermoeidheid, spierpijn en verminderde spiersterkte. De studenten vonden specifieke autoantistoffen in Long-COVID-patiënten die spiercellen kunnen herkennen. De eerste resultaten laten onder andere zien dat de autoantistoffen inderdaad de spiercelfunctie kunnen beïnvloeden, zowel van skeletspiercellen als hartspiercellen. Om de hartspiercellen te bekijken, werkten de studenten met functionele menselijke hart-organoïden. Vooral de mitochondriën – de batterijen en energieleveranciers – van de spiercellen lijken door specifieke autoantistoffen te worden aangetast.

Lees hier het volledige artikel.