Subsidie voor ontwikkeling tools voor snelle en accurate reumadiagnose

Digitale diagnosetools moeten het mogelijk maken om patiënten met spier- en gewrichtsklachten beter te diagnosticeren, zodat zij sneller de juiste behandeling krijgen. Om de tools te ontwikkelen ontving een Europees onderzoeksconsortium onder leiding van reumatoloog Rachel Knevel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een Horizon EU-subsidie van 6 miljoen euro. Einddoel is de route naar goede zorg voor reumapatiënten te verbeteren.

Wereldwijd hebben 1,71 miljard mensen pijn bij het bewegen. Zij leggen vaak een lange weg langs verschillende behandelaars af, voordat vaststaat wat er met ze aan de hand is. “Hoe eerder een juiste diagnose wordt gesteld, hoe sneller patiënten de juiste behandeling bij de juiste behandelaar krijgen”, stelt Knevel. “Voor alle mensen met klachten is er ruimte om dit traject te verbeteren.”

Veel patiënten onterecht doorwezen naar reumatoloog
Een goede diagnose stellen blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Knevel: “Van alle mensen die bij de reumatoloog komen, wordt de helft na een bezoek terugverwezen naar de huisarts. Bijvoorbeeld doordat het om niet-reumatische klachten gaat. Bij artrose hebben mensen bijvoorbeeld meer aan een fysiotherapeut. Die inefficiëntie in diagnostiek komt onder meer doordat de symptomen van verschillende aandoeningen voor huisartsen soms heel erg op elkaar lijken, terwijl de aandoeningen zelf erg van elkaar verschillen.”

Lees hier het volledige artikel.