Supermicrochirurgie met robot-ondersteuning is mogelijk

Supermicrochirurgische operaties met robot-ondersteuning zijn mogelijk. Een pilotstudie in het Maastricht UMC+ heeft dat aangetoond in de eerste klinische studie naar supermicrochirurgie met robot-ondersteuning ter wereld. Daarmee is weer een stap gezet in de verdere ontwikkeling van operatierobots.

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het hoog aangeschreven medisch tijdschrift Nature Communications.

MUSA
Operatierobots worden in steeds meer ziekenhuizen gebruikt. Een robot waarmee microchirurgie mogelijk is, bestond tot voor kort niet. In nauwe samenwerking tussen plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ en technici van TU Eindhoven en van spin-off bedrijf Microsure is de eerste robot voor microchirurgie ter wereld ontwikkeld. Deze robot, ‘MUSA’ gedoopt, kan bijvoorbeeld minimale trillingen van de hand van de chirurg wegfilteren.

Lymfoedeem
Supermicrochirurgie betreft operaties aan de allerkleinste vaten (met een diameter van 0,3-0,8 mm). Bij deze extreem nauwkeurige ingrepen lopen we tegen de grenzen aan van de menselijke mogelijkheden. Minimale trillingen van de hand maken dat dit soort ingrepen slechts voor weinig chirurgen zijn weggelegd. Een voorbeeld van zo’n behandeling is de ingreep om lymfoedeem (vochtophoping) in de armen te verminderen. Lymfoedeem komt vaak voor na de behandeling van borstkanker als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd of bestraald.

Lees hier het volledige artikel.