Symptomen verhoogde cortisol bij chronische stress

Met drukke huishoudens en veeleisende jobs lijkt het wel alsof stress bij het leven hoort. Maar langdurige stress heeft verwoestende effecten op onze gezondheid. Het is dus belangrijk dat je chronische stressklachten tijdig herkent en aanpakt.

Wat doet cortisol?
Bij plotse stress zal je lichaam in een alarmmodus geraken – de zogenaamde vecht- of vluchtreactie – zodat het snel kan handelen. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren, een hormoon dat energie geeft om de stresssituatie het hoofd te bieden. Stressprikkels vandaag de dag – zoals een verhoogde werkdruk of discussies – vragen echter niet om te vechten of vluchten. Het aangemaakte cortisol wordt dus niet gebruikt, maar stapelt zich op in je lichaam.

Chronische stress is niet zonder risico’s. Door het langdurig verhoogde cortisolgehalte geraakt de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd. Dat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en kan dus de kans verhogen op een hart- of herseninfarct. Ook wordt het suikergehalte in het bloed en van het immuunsysteem ontregeld. Bij overmatige stress is er ook een grotere kans op overgewicht en osteoporose.

Lees hier het volledige artikel,