Tekenencefalitis na tekenbeet: griepachtige symptomen met mogelijk ernstige gevolgen

Tekenencefalitis is één van de ziekten die door een tekenbeet kan overgedragen worden op de mens. Ze kan een ontsteking van hersenen (encefalitis) of hersenvlies (meningitis) veroorzaken. Deze ziekte komt minder vaak voor dan Lymeziekte.

Andere namen zijn Tickborne encefalitis (TBE), Frühsommer meningo-encefalitis (FSME), Russian spring-summer encefalitis (RSSE), Central European encefalitis (CEE). Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus (flavivirus).

Teken
De teek is een zogenaamde geleedpotige, en behoort tot de mijten. Er bestaan twee verschillende families van teken: de harde of schildteken (Ixodidae) en de zachte of lederteken (Argasidae). In totaal komen er over de wereld meer dan 800 tekensoorten voor! Van een tekenbeet op zich wordt de mens normaal gesproken niet ziek, maar de teek kan wel een rol spelen bij het overbrengen van diverse ziekten. De werkelijke boosdoener is niet de teek zelf, maar de bacterie of het virus die hij via zijn speeksel en darminhoud overbrengt van de ene op de volgende gastheer.

Lees hier het volledige artikel.