Nu ook ouderen steeds meer plantaardig eten, is het borgen van de kwaliteit van plantaardige maaltijden steeds belangrijker. Pol Grootswagers, universitair docent Voeding en Veroudering aan Wageningen University & Research (WUR), ontwikkelde een tool die professionals helpt om maaltijden samen te stellen die compleet zijn qua aminozuurprofiel.
Alpha-tool
De door Grootswagers en zijn team ontwikkelde Alpha-tool (Alternative Protein for Healthy Ageing) helpt volwaardige plantaardige maaltijden samen te stellen. Hoewel ouderen de doelgroep zijn van de tool, zijn diëtisten, onderzoekers en bijvoorbeeld chef-koks de gebruikers. Tot nu toe hadden zij geen toegang tot data over verteerbaarheid en aminozuursamenstelling, terwijl dat wel nodig is voor het maken van goede maaltijdcombinaties. Naast een goede eiwitbalans moet een plantaardige maaltijd ook voldoende vitamines en mineralen bevatten.
Finetunen naar aminozuurbehoefte
De Alpha-tool gebruikt data uit de NEVO voedingswaardetabel en de richtlijnen voor eiwitbehoefte van de wereldvoedselorganisatie FAO. Een gebruiker kan alle ingrediënten van een recept invullen, inclusief bijbehorende hoeveelheden. Daarna kan de informatie gefinetuned worden door toevoegen van bijvoorbeeld meer noten, zaden of peulvruchten om tot de gewenste 100 procent te komen. Grootswagens: ‘De tool werkt ook de andere kant op: als blijkt dat de maaltijd voor meer dan 100 procent voldoet aan de aminozuurbehoefte, kun je stapsgewijs ingrediënten weglaten. minder consumeren is ook een duurzame keuze.’
Lees hier het volledige artikel.