Tropische ziekte wint terrein: dit moet je weten over het denguevirus en het nieuwe vaccin

Hevige koorts, gewrichtspijn, braken en pijn achter de ogen: van een besmetting met dengue kunnen patiënten flink ziek worden. Sinds kort is er in Nederland een vaccin beschikbaar. Eric van Gorp, hoogleraar virologie en internist-infectioloog bij het Erasmus MC, legt uit wat je moet weten over dit virus, ook wel bekend als knokkelkoorts.

Het denguevirus wordt overgedragen door bepaalde soorten muggen zoals de tijgermug. Dengue was lang een tropische ziekte die voornamelijk heerste in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië, maar het leefgebied van muggen die dengue kunnen verspreiden is in de loop der jaren groter geworden, weet Van Gorp.

,,Het virus komt inmiddels voor op alle continenten. Mede door klimaatverandering zijn er in het zuiden en midden van Europa ook plekken waar de mug kan overleven en het virus verspreid kan worden, bijvoorbeeld in delen van Italië, Frankrijk en Spanje.’’

Volgens de Wereldgezondheidsraad loopt nu de helft van de wereldbevolking risico het virus te krijgen en zijn er jaarlijks tussen de 100 en 400 miljoen besmettingen. Veel mensen die geïnfecteerd raken merken daar echter niet veel van, zegt Van Gorp.

Lees hier het volledige artikel.