Tuchtcollege holt zichzelf uit

Het Medisch Tuchtcollege schiet zijn doel voorbij. Die conclusie staat in een rapport dat is gemaakt in opdracht van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het rapport wordt later deze week naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit een toelichting op het rapport door hoogleraar gezondheidsrecht en commissielid Joep Hubben in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur blijkt dat de commissie vindt dat er te weinig klachten en ook te weinig zware klachten bij de colleges terechtkomen . ‘Doordat veel verkeerde zaken voor het tuchtcollege komen, wordt de functie ervan uitgehold.’ Daarom adviseert de commissie om ook zwaardere zaken voor te leggen aan het Medisch Tuchtcollege. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zelf zou meer klachten moeten indienen. Tot nu toe zijn dat er maar een paar per jaar.

Hubben wijst erop dat het Medisch Tuchtcollege gemiddeld slechts 14 procent van alle klachten gegrond verklaart. Dat percentage zou volgens de hoogleraar omhoog kunnen door de klagers te begeleiden in hun zaak, waardoor deze beter gericht zijn op het werkelijke probleem. Daarnaast moeten lichtere zaken, waarbij bijvoorbeeld miscommunicatie tussen artsen en patiënten een rol speelt, in de toekomst afgewikkeld worden door de klachtencommissies van ziekenhuizen zelf.

Het aantal klachten stijgt jaarlijks met enkele tientallen. Vorig jaar zijn er 1572 ingediend, waarvan 201 gegrond verklaard. Patiënten zouden weinig vertrouwen in de tuchtcolleges hebben: 41 procent vindt dat de instantie de zorgverleners de hand boven het hoofd houdt.

Bron: Medisch contact/Artsennet