Ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op dementie

Mensen die grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel eten, lopen meer risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 70.000 Britten.

Dit is gepubliceerd in Neurology.

Het goede nieuws is dat aanpassingen naar gezondere voeding ook kunnen leiden tot een verlaging van het risico.

Diagnose dementie
De wetenschappers analyseerden de gegevens van 72.083 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder, die verzameld zijn in de UK Biobank. De onderzochte personen werden in 4 even grote groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgewoonten: van consumenten die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen. Na een onderzoeksperiode van 10 jaar hadden 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld.

Uit de groep mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eet (zo’n 9 procent van hun dagelijkse eetpatroon), bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep met hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel (gemiddeld 28 procent van hun dagelijkse eetpatroon) kregen 150 mensen de diagnose dementie.

Lees hier het volledige artikel.