UMC Utrecht start met experimentele behandeling ziekte ALS

In het UMC Utrecht start waarschijnlijk nog dit jaar voor een specifieke groep patiënten met ALS een behandeling gericht op stilstand van deze ziekte.

Jaarlijks krijgen ongeveer 500 Nederlanders de diagnose ALS. De levensverwachting na een diagnose van deze ziekte is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Tot nu toe kunnen alleen de symptomen worden bestreden om het leven nog zo prettig mogelijk te maken.

Voor een specifieke groep patiënten wil het UMC een experimentele behandeling starten. Ongeveer 7 procent van de patiënten met ALS heeft de genafwijking, genaamd C9orf72. Voor deze groep moet de behandeling gaan dienen. Het nieuwe medicijn wordt toegediend door middel van een ruggenprik. De hoop is dat het medicijn het ziekteproces tegengaat en bij sommige patiënten zelfs verbetering in spierkracht oplevert.

Professor Leonard van den Berg: “Dat effect zien we bij een vergelijkbaar medicijn bij kinderen met de spierziekte SMA. Omdat die behandeling nog maar kort geleden gestart is, weten we nog niet alles over de effecten op de langere termijn.

Lees hier het volledige artikel.