UMC Utrecht werkt mee aan draagbare kunstnier

Technologiestichting STW en de Nierstichting slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. In een uniek onderzoeksprogramma gaan de stichtingen samen met wetenschappers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht op zoek naar nieuwe materialen die voor draagbare kunstnieren cruciaal zijn.

Wereldwijd zijn meer dan twee miljoen mensen afhankelijk van dialyse, die ze meerdere keren per week moeten ondergaan in een ziekenhuis of dialysecentrum. De behoefte aan een draagbare kunstnier, die patiënten zelfstandig, thuis en zelfs ’s nachts kunnen gebruiken, is dan ook groot. Het geeft nierpatiënten niet alleen een hogere kwaliteit van leven en veel meer bewegingsvrijheid, maar leidt ook tot goedkopere zorg.

Om de huidige complexe dialyseapparatuur te kunnen verkleinen tot een draagbare kunstnier moeten onderzoekers een belangrijke wetenschappelijke horde nemen: een nieuw materiaal ontwikkelen dat ureum bindt. Met een dergelijk materiaal moet het mogelijk zijn om fors minder spoelvloeistof (dialysaat) te gebruiken tijdens de dialyse, en de vloeistof zelfs te kunnen hergebruiken. Als voor een dialyse nog maar weinig dialysaat nodig is, opent dat de weg naar een draagbaar dialyseapparaat.

Lees hier het volledige artikel.