UMCG dottert met robot nóg preciezer en veiliger

In het UMCG kunnen patiënten nu worden gedotterd met een robotarm. Dat is goed voor de patiënt, want het dotteren gebeurt zo nog nauwkeuriger en veiliger. En het is beter voor de cardioloog want die krijgt veel minder röntgenstraling.

Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze robotarm inzet bij dotterbehandelingen. Interventiecardioloog Michael Dickinson en zijn collega Rik van der Werf werken er sinds kort mee en zijn enthousiast.

Nóg nauwkeuriger
Dotteren is het openen of verwijden van een vernauwing van een van de bloedvaten van het hart. Dat kan heel acuut nodig zijn, bijvoorbeeld bij een hartaanval, maar ook als de kransslagaders (de bloedvaten rond het hart) al veel langer langzaam aan het vernauwen zijn.

Om een bloedvat te openen of verwijden, plaatst de interventiecardioloog er een stent in. Dat is een kort hol buisje van een paar millimeter dat gemaakt lijkt te zijn van een soort mini-kippengaas. Tijdens het dotteren brengt de cardioloog de stent in op de plek van de vernauwing zodat het bloedvat weer open is en het bloed ongehinderd kan stromen. “Het is een soort steunkous in je bloedvat”, aldus Dickinson.

Met de robot kan de stent tot op éénderde millimeter nauwkeurig geplaatst worden. Zeker als de vernauwing in een bocht of bij een splitsing van het bloedvat zit, is iedere fractie van een millimeter relevant. “De techniek is over de afgelopen jaren natuurlijk al flink vooruitgegaan, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Dit is een flinke stap vooruit.”

Lees hier het volledige artikel.