UMC’s, AVL zetten biobank op voor onderzoek immuuntherapie

Het UMC Groningen, Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) gaan een biobank opzetten die beter inzicht moet geven waarom bepaalde tumorsoorten wel of niet op immuuntherapie reageren. Het project krijgt ruim 3,6 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding.

In de biobank wordt in eerste instantie van 2.000 patiënten met negen verschillende tumortypen lichaamsmateriaal opgeslagen, zoals bloed, plasma, bloedcellen, ontlasting en weefselbiopten. Vervolgens wordt op deze materialen een aantal immuun-analyses uitgevoerd.

Hoogleraar John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek verwacht dat de nationale biobank en de data die daaruit afgeleid worden, een positieve invloed hebben op het immuuntherapie-onderzoek in Nederland. Wat de biobank volgens Haanen bijzonder maakt, is dat er niet alleen DNA-analyses van de tumorbiopten in staan, maar dat ook in de weefsels gekeken wordt naar aanwezigheid van afweercellen,  evenals naar hun eigenschappen en naar afweermechanismen die de kanker gebruikt om het afweersysteem te verlammen.

Inzicht in omgang tumoren met immuunsysteem
Haanen legt uit: “Daarna gaan we in bloed en andere lichaamsproducten van deze patiënten onderzoeken of er markers zijn die helpen voorspellen of patiënten wel of niet op immuuntherapie zouden kunnen reageren. Al deze data komen in een grote database die inzicht geeft in hoe tumoren omgaan met het immuunsysteem.”

Lees hier het volledige artikel.