Umc’s slaan handen ineen om pandemische paraatheid te vergroten

Vier universitaire medische centra, waaronder het LUMC, slaan de handen ineen om de pandemische paraatheid in Nederland te vergroten. Dat doen ze door een netwerk en infrastructuur op te zetten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten.

Om de plannen uit te werken ontvangt het samenwerkingsverband* een subsidie van 9,5 miljoen euro van ZonMw.

Een nieuwe pandemie op de loer
Infectieziekten zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn niet altijd onschuldig. Dat is de harde les die we wereldwijd geleerd hebben tijdens de COVID-19 pandemie. Een nieuwe pandemie is volgens experts reëel. Pandemische paraatheid betekent dat we voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe wereldwijde uitbraak. Door paraat te zijn, beperken we de gevolgen voor de volksgezondheid, de maatschappij en de economie.

De kracht van samenwerken
Tijdens een pandemie is het belangrijk dat patiënten snel een effectieve behandeling kunnen krijgen. Zo blijft de persoonlijke schade maar ook de impact op de samenleving klein. Experts van vier universitaire medische centra, het CHDR en FAST bundelen hiervoor hun krachten. De visie van het samenwerkingsverband is om een nationaal netwerk van experts en (onderzoeks) infrastructuur op te zetten, genaamd InFECT-NL. Het doel van InFECT-NL is tweeledig. Enerzijds het versnellen van het identificeren en produceren van nieuwe geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten, anderzijds het oprichten van een platform om kennis en ervaring met alle sectoren te delen.

Lees hier het volledige artikel.