Vaak ziek? Misschien heb je een PID (primaire immuundeficiëntie)

Dat we vaker verkouden zijn in de winter dan in de zomer, is normaal. Maar bij sommige mensen is ziek zijn veeleer regel dan uitzondering. Ze hebben voortdurend infecties en zijn kind aan huis bij de dokter. Klinkt dit scenario bekend, dan is er misschien meer aan de hand.

Naar schatting lijdt 1 op 2.000 Belgen aan een aangeboren immuunstoornis of primaire immuunstoornis (PID).

Normaal gezien zal het immuunsysteem indringers zoals virussen of bacteriën herkennen en bestrijden. Bij mensen met een immuundeficiëntie werkt het afweersysteem evenwel niet goed. Daardoor worden ze vaker en ernstiger ziek dan anderen. De primaire immuunstoornis (PID) is een categorie binnen deze groep van immuunstoornissen.

Wat is PID?
PID (primaire immuundeficiëntie) is een aangeboren defect in het immuunsysteem. Dat maakt de patiënt erg vatbaar voor chronische en ernstige infecties. Bij de meeste PID-patiënten is een behandeling noodzakelijk. Zij krijgen soms extra antistoffen of immunoglobulines, omdat ze die zelf te weinig hebben of omdat ze niet goed werken. Ook antibiotica kan een behandeling zijn bij PID, net zoals stamceltransplantatie. Er zijn wel meer dan 430 verschillende PID’s bekend.

Lees hier het volledige artikel.