Vaccin tegen huidkanker voor meer mensen beschikbaar

Een experimentele behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen, wordt voor meer mensen beschikbaar. 
In het Radboudumc in Nijmegen start deze week een groot nieuw onderzoek naar de immuuntherapie, die wordt vergoed vanuit het basispakket. De behandeling is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie onlangs lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd.
Uniek 
Bij de zogenoemde dendritische celtherapie wordt een vaccin toegediend dat het afweersysteem van patiënten activeert, waardoor de kans op terugkeer van huidkanker wordt verkleind.
“Het is uniek in Nederland, en ook in Europa, dat een studie, die nog niet bewezen effectief is, al door de zorgverzekering wordt vergoed. Hiermee krijgen we de kans om wat wij hebben gedaan in kleine groepen patiënten, wat al heel goed eruit zag, in een grote groep kunnen bevestigen”, zegt hoogleraar Jolanda de Vries, die al twintig jaar het onderzoek naar deze celtherapie leidt.
Het nieuwe onderzoek duurt tot 2021 en wordt voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering. Het geld wordt beschikbaar gesteld op voorwaarde dat het de komende vijf jaar duidelijk wordt of de behandeling effectief is. Daarna beslist het ministerie van Volksgezondheid of de behandeling definitief wordt opgenomen in het basispakket. “Daarmee zijn we een stukje verder naar de implementatie van deze therapie die we hebben ontwikkeld in het laboratorium”, zegt De Vries.
Lees hier het volledige artikel.