Vaccinatie biedt bescherming tegen infecties bij afweerstoornis

‘Vaccineer zo snel mogelijk na de diagnose, vóór de start van de behandeling met afweer onderdrukkende medicijnen’. Dit advies krijgen patiënten die behandeld worden voor de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa bij polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Gelre ziekenhuizen en verwezen worden naar GGD Noord- en Oost-Gelderland.

“Bij de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn er chronische ontstekingen in de darmen. De laatste jaren worden bij de behandeling van ziektes zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa steeds eerder en steeds sterkere medicijnen ingezet om het immuunsysteem van patiënten te onderdrukken. Patiënten hebben dan veel minder last van de symptomen, maar zijn wel gevoeliger voor infectiezieken, en met name op een ernstig verloop van infectieziekten,” vertelt Daan de Koning, MDL-arts van Gelre ziekenhuizen.

“Gelukkig hebben we voor deze en andere soms zeer ernstig verlopende infectieziekten vaccinaties. Als je deze vaccinaties krijgt voordat je start met het gebruik van de medicijnen, bouwt je lichaam nog goede bescherming op en ben je lang beschermd tegen deze infectieziekten,” vult Helen Siers, arts Infectieziektebestrijding en Reizigersadvisering bij GGD Noord- en Oost-Gelderland, aan.

Unieke samenwerking GGD NOG en Gelre ziekenhuizen
Eind 2015 kwam er een nieuwe behandelrichtlijn Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hierin staat dat voordat patiënten met medicatie starten, het verstandig is om je te laten vaccineren tegen infectieziekten in binnen- en buitenland. Dit geldt dus ook voor reisvaccinaties. Zo ontstond deze voor Nederland unieke samenwerking.

Lees hier het volledige artikel.