Vaccinatie geeft minder longontsteking bij ouderen

Een vaccin tegen pneumokokken helpt om longontsteking te voorkomen bij 65-plussers. Onderzoek onder bijna 85.000 Nederlanders laat zien dat het aantal ziekenhuisopnames vanwege ontsteking met deze bacterie met de helft daalt na vaccinatie. Onderzoekers van het UMC Utrecht publiceerden deze resultaten in het New England Journal of Medicine, in samenwerking met Pfizer. In de Verenigde Staten is inmiddels een richtlijn opgesteld die adviseert om alle ouderen het vaccin aan te bieden.

In de ‘Community-acquired pneumonia immunization Trial in Adults’, kortweg CAPiTA, bestudeerden de Utrechtse onderzoekers het effect van het vaccin PCV13. Dit vaccin is gericht tegen 13 varianten van Streptococcus pneumoniae, de belangrijkste verwekker van longontsteking. Dat een dergelijk vaccin werkt bij kinderen is al langer bekend: sinds 2006 zit een pneumokokkenvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma en worden alle zuigelingen ingeënt. Of het middel ook ouderen bescherming biedt was tot nu toe niet bekend.
Om dit te onderzoeken kregen ruim 42.500 ouderen vanaf september 2008 tot eind januari 2010 het PCV13-vaccin. Evenveel anderen kregen een placebo. Gedurende vier jaar werd gekeken of de deelnemers zich met een longontsteking of met een invasieve pneumokokkeninfectie bij het ziekenhuis meldden.

Lees hier het volledige artikel.