Van ontstekingsremmers tot bloedplasma

Behandeling van COVID-19 in de tweede golf.
Nu de tweede golf ons land raakt en de ziekenhuizen snel vollopen met COVID-19 patiënten is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. Kunnen we nu anders behandelen en is er al een coronamedicijn?

NEMO Kennislink sprak met verschillende zorgverleners.

De eerste golf overspoelde de ziekenhuizen. Artsen wisten amper met welke ziekte ze te maken hadden, laat staan hoe ze deze moesten behandelen. De afgelopen maanden is er veel onderzoek gedaan naar COVID-19 waardoor artsen patiënten nu eerder en beter kunnen behandelen. Bijvoorbeeld met de ontstekingsremmer dexamethason en de virusremmer remdesivir; twee middelen die inmiddels zijn ook opgenomen in het advies ‘Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19’. Mark de Boer, internist-infectioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum legt uit wat deze middelen doen.

“Dexamethason geeft een overlevingsvoordeel bij patiënten die bij aankomst in het ziekenhuis een extra zuurstofbehoefte hebben”, zegt hij. Hoe werkt dat dan? In eerste instantie geeft de virusinfectie zelf de meeste klachten, maar na ongeveer een week slaat dat om en kan er een enorme ontstekingsreactie in de longen ontstaan. Die ontstekingsreactie is eigenlijk veel schadelijker dan het virus en wordt veroorzaakt door het afweersysteem van de patiënt. Dexamethason remt het afweersysteem en daardoor de ontstekingsreactie in de longen. De Boer: “In verschillende studies is inmiddels aangetoond dat het tijdig, maar niet te vroeg, inzetten van dexamethason mensenlevens kan redden.”

Dexamethason geeft een overlevingsvoordeel bij sommige coronapatiënten en wordt inmiddels ingezet bij patiënten die bij aankomst in het ziekenhuis extra zuurstof nodig hebben.

Lees hier het volledige artikel.