Veelbelovende ontdekking voor verbeteren van immuuntherapie bekroond

Natasja de Vries winnaar van beste oncologieproefschrift van het jaar.
Natasja de Vries heeft de prijs voor het beste oncologische proefschrift van het jaar gekregen voor haar onderzoek in het LUMC naar immuuntherapie. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) reikte de prijs uit tijdens de Oncologiedagen in in Congrescentrum Papendal.

De Vries toonde aan dat bepaalde soort witte bloedcellen veelbelovend zijn om te gebruiken als immuuntherapie bij dikke darmkanker. Het onderzoek leverde in januari een publicatie op in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature. De Vries noemt de NVMO-prijs “een heel mooie waardering”. Niet alleen voor haarzelf, “maar voor het hele onderzoeksteam”. De onderzoeker promoveerde vorig jaar oktober cum laude op haar proefschrift. Haar promotor was LUMC-hoogleraar Frits Koning en Noel de Miranda haar copromotor.

Zicht op ‘onzichtbare’ kankercellen
Immuuntherapie is een veelbelovende behandeling bij bepaalde soorten kanker. Toch is een groot deel van de patiënten ongevoelig voor deze vorm van therapie, die het afweersysteem helpt kankercellen aan te vallen. Daarom is belangrijk om te bepalen welke factoren ervoor zorgen dat een patiënt wel of niet reageert op immuuntherapie. Met die informatie kan immuuntherapie namelijk beter worden afgestemd op de tumor.

Lees hier het volledige artikel.