Veelbelovende resultaten voor de behandeling van reusceltumoren van het gewrichtskapsel

Behandeling met het geneesmiddel vimseltinib leidt bij 95% van de patiënten tot kleinere reusceltumoren van het gewrichtskapsel en vergroot kwaliteit van leven bij deze relatief jonge patiënten.

Deze bevindingen van de door het LUMC-geleide MOTION-studie zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet.

Reusceltumor
Een reusceltumor van het gewrichtskapsel is een zeer zeldzame tumor. De tumor bestaat uit enorm grote cellen, vandaar de naam reus-cel-tumor. Een reusceltumor is een goedaardige tumor en dus geen kanker. Er zijn twee type reusceltumoren van het gewrichtskapsel: een lokale en een diffuse vorm. De lokale vorm komt vooral voor in de vingers en is op de MRI te zien als een scherp afgelijnd bolletje. Bij de diffuse vorm is de tumor verspreid over het gewricht en kan zelfs het gehele gewricht aangetast zijn.

Jaarlijks krijgen in Nederland veertig mensen de diagnose van de diffuse vorm. De diffuse tumor komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en bevindt zich voornamelijk in de knie. Patiënten hebben last van pijn, stijfheid, zwelling van het gewricht en moeite met bewegen. Meestal ontstaan de klachten langzaam en omwille van het type klachten, kan het enige tijd duren alvorens de juiste diagnose is gesteld. “Het aantal patiënten ligt waarschijnlijk hoger dan we denken omdat enerzijds mensen langer doorlopen met hun klachten voordat ze naar de huisarts gaan en anderzijds door de atypische klachten”, zegt prof. Hans Gelderblom, internist-oncoloog en hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het LUMC.

Lees hier het volledige artikel.