Vegetarisch eten kan risico op hart- en vaatziekten verminderen

Een vegetarisch eetpatroon vermindert het cardio-metabool risico bij mensen met hart- en vaatziekten of met een hoog risico daarop. Een meta-analyse van klinische studies laat zien dat 6 maanden vegetarisch eten zorgt voor een verbeterd cholesterolgehalte en bloedglucose, plus een daling van het lichaamsgewicht.

Vega(n) eetpatroon
Wetenschappers aan universiteiten in Australië en Italië onderzochten de invloed van een vegetarisch eetpatroon op de belangrijkste cardio–metabole risicofactoren bij mensen met hart- en vaatziekten of met een hoog risico op hart- en vaatziekten.

Hun bevindingen komen uit een meta-analyse van 20 gerandomiseerde klinische studies, met in totaal 1878 deelnemers (leeftijd 28-64 jaar). Alle deelnemers waren bekend met hart- en vaatziekten of met tenminste 2 risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hypercholesterolemie of diabetes type 2. De meeste deelnemers gebruikten medicatie (onder andere statines, bloeddrukmedicatie en diabetesmedicatie. Tijdens de onderzoeksperiode volgden de deelnemers gemiddeld 6 maanden (variërend per onderzoeksgroep van 2 tot 24 maanden) een veganistisch of vegetarisch eetpatroon.

Lees hier het volledige artikel.