Verborgen bacteriën bij ziekenhuispatiënten geven flinke kans op moeilijk te behandelen infectie

Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie inventariseerden het risico op infectie met resistente bacteriën bij ziekenhuispatiënten. Zij keken onder andere naar patiënten die ongemerkt multiresistente Gram-negatieve bacteriën bij zich droegen.

Het bleek dat deze ‘dragers’ een kans van gemiddeld 14% hebben om binnen 30 dagen in het ziekenhuis een infectie te krijgen waar weinig antibiotica werkzaam tegen zijn. En dat is hoog. De uitkomsten zijn gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.

Mensen kunnen, zonder dat zij hiervan hinder ondervinden, drager zijn van bacteriën die resistent zijn tegen de meeste antibiotica. Resistente bacteriën zitten vaak in de darmen, of in de mondholte of op de huid van mensen. Het dragerschap wordt een probleem zodra zij een infectie met die bacteriën krijgen, wat kan gebeuren bij een ziekenhuisopname. Is daarvan sprake, dan is deze lastig te behandelen. En dat bemoeilijkt de behandeling van de patiënten, die voor iets anders in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Lees hier het volledige artikel.