Vergoeding van hoortoestellen in 2017

Wie een hoortoestel koopt, moet een eigen bijdrage betalen van 25%. In veel gevallen vergoedt de aanvullende zorgverzekering (een deel van) die eigen bijdrage. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hoortoestel. Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Aanschaf
Wie een hoortoestel nodig heeft, moet het zogeheten Keuzeprotocol Hoorzorg doorlopen, dat bestaat uit een aantal hoortesten en het invullen van een vragenlijst. Hieruit ontstaat een beeld wat voor soort hoorhulpmiddel je nodig hebt om goed te kunnen functioneren; thuis en op het werk.
Het gehoorprobleem wordt ingedeeld in een categorie: van categorie 1 voor eenvoudige gehoorklachten tot 5 voor de meest complexe problemen. Ook hoortoestellen zijn in 5 categorieën ingedeeld. De bedoeling is dat de audicien een hoortoestel uit de juiste categorie aanmeet.
Vergoeding
De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs. Iedereen betaalt een eigen bijdrage van 25%, sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden een (meestal gedeeltelijke) vergoeding voor deze eigen bijdrage.
Let op: de aanschaf van een hoortoestel telt mee voor het verplicht eigen risico (€385,- in 2017).
Voorwaarden voor vergoeding
Aan de vergoeding door de zorgverzekeraar zit wel een aantal voorwaarden vast:
Alleen als je naar een gecontracteerde audicien gaat, krijg je 75% van de aanschafprijs vergoed. Kies je voor een audicien waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan is de vergoeding lager. Dit geldt ook voor de vergoeding uit de aanvullende verzekering.
De meeste zorgverzekeraars keren alleen uit als je een toestel uit je eigen categorie kiest. Wie in categorie 3 is ingedeeld, maar liever dat geavanceerdere, net iets duurdere toestel uit categorie 4 wil, krijgt niets. Wel kan de audicien dan een extra zorgaanvraag bij de zorgverzekeraar indienen waarin je duidelijk maakt waarom je een toestel uit een hogere categorie nodig hebt.
Welke basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs van een hoortoestel, maar dan moet je wel een toestel uit je eigen categorie aanschaffen én naar een audicien gaan met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Voldoe je daaraan, dan volstaat de goedkoopste basisverzekering.
Lees hier het volledige artikel.