Verhoogde kans op slokdarmkanker bij drinken hete thee en alcohol

Personen die regelmatig thee drinken op hoge temperatuur en die ook vaak roken en/of alcohol drinken, zouden een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Dat blijkt uit een grootschalig Chinees onderzoek onder meer dan 450.000 inwoners, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

China behoort tot de landen waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Ook wordt hier veel (hete) thee gedronken.

De deelnemers werden gemiddeld 9,2 jaar lang gevolgd en degenen die minimaal eens per week thee dronken, moesten beschrijven op welke temperatuur zij de drank nuttigden (zoals ‘warm’ of gloeiend heet’).
1,5 glas

Er werd geen verband gevonden tussen het drinken van zeer warme thee en slokdarmkanker, maar de kans op de ziekte leek wel groter te worden wanneer de onderzoekdeelnemers hierbij ook roken en/of drinken. In het geval van roken ging het om minstens één sigaret per dag, bij alcoholgebruik om minstens 15 gram alcohol per dag (minimaal 1,5 glas per dag).

Lees hier het volledige artikel.