Verlamde patiënten kunnen binnen een dag lopen met chirurgisch implantaat

Een klinisch onderzoek dat in Nature werd gepubliceerd, geeft veelbelovende resultaten bij personen die verlamd zijn door een ernstig letsel aan de ruggengraat. De deelnemers aan het onderzoek konden weer staan, lopen en bepaalde activiteiten uitvoeren via een implantaat dat men chirurgisch in de ruggengraat inbrengt.

Het apparaat en de software werden ontwikkeld door onderzoekers van het universitair ziekenhuis van Lausanne en het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (EPFL) in Lausanne.

Hoe werkt het?
Bij een verlamming is een deel van zenuwstelsel uitgevallen. Waar de verlamming in je lichaam optreedt, is afhankelijk van welke zenuw er is aangedaan. Bij totale verlamming is je ruggenmerg beschadigd, wat bijna altijd een volledige verlamming van de benen tot gevolg heeft. Naarmate de beschadiging van het ruggenmerg hoger zit, zal je romp verder verlamd en gevoelloos zijn. Een verlamming ontstaat bijvoorbeeld als je zenuw gekneld heeft gezeten of als ze doorgesneden is.

Het implantaat dat men heeft ontwikkeld, herstelt het gebroken biologische circuit tussen het ruggenmerg en de afgesneden zenuwen. Hoe? Het zendt stroomstootjes naar verschillende zenuwen die afgesneden waren van het centrale zenuwstelsel, waardoor verlamde mensen de juiste stimulatie en instructies naar hun benen kunnen sturen. Zo kan men staan, lopen, fietspedalen gebruiken en met de benen te trappen in een zwembad binnen enkele uren nadat het flexibele, multi-elektrode-apparaat in de ruggengraat werd ingebracht.

Lees hier het volledige artikel.