Veroudering verder ontrafeld

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een nieuw fundamenteel mechanisme van veroudering gevonden. Hun bevindingen verbinden twee belangrijke biologische processen die het mogelijk maken om het leven van wormen aanmerkelijk te verlengen.

Het mechanisme dat ze vonden, is ook aanwezig bij muizen en menselijke cellen.

Een publicatie hierover is verschenen in Cell Metabolism.

Medisch bioloog Riekelt Houtkooper en zijn groep richten zich al jaren op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Enkele jaren geleden vond hij samen met Zwitserse onderzoekers een manier om die energiecentrales op een lager pitje te zetten: door de activiteit te remmen van een aantal genen die betrokken zijn bij de aanmaak van eiwitten in de mitochondriën. De cellen krijgen daardoor lichte stress en schieten in een soort beschermingsmodus. Die reactie bleek cruciaal om het leven van een organisme te verlengen.

De genen die de energiecentrales beïnvloeden, konden ook worden afgeremd door het toedienen van het antibioticum doxycycline. Wormen bleken hierdoor de helft langer te leven. Het leverde Houtkooper en zijn Zwitserse collega’s in 2013 een publicatie in Nature op.

Lees hier het volledige artikel.