Verschil tussen vrouwen en mannen in de geneeskunde

De beste behandeling voor de patiënt is van veel factoren afhankelijk: de leeftijd van de patiënt, etnische achtergrond, beroep, hobby’s en levensgewoontes kunnen allemaal het verschil maken. Ook sekse en gender horen bij die factoren. De aandacht hiervoor is de laatste jaren sterk gegroeid.

Sekse- en genderspecifieke geneeskunde
Er wordt steeds meer rekening gehouden met man of vrouw zijn in de geneeskunde. Niet alleen bij de diagnostiek van ziekten, maar ook bij onderliggende ziekteprocessen en de behandeling. De aandacht hiervoor wordt ook wel sekse- en genderspecifieke geneeskunde genoemd. Met sekse worden de biologische aspecten bedoeld. Gender gaat over sociaal-culturele aspecten zoals identiteit, rollen en relaties, houdingen en gevoelens die een samenleving associeert met een geslacht.

Hartinfarct en migraine
Twee voorbeelden van ziekten met duidelijke man-vrouw-verschillen zijn hartinfarct en migraine. Een hartinfarct komt twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Inmiddels weten de meeste artsen wel dat de verschijnselen van een hartinfarct bij vrouwen vaak niet de voor iedereen bekende zijn zoals bij een man, met acute bandvormige pijn op de borst, uitstralend naar de linkerarm, zweten en benauwdheid. Bij vrouwen uit een hartinfarct zich vaker in pijn in de bovenbuik en rug, vermoeidheid en een onrustig gevoel.

Ook het onderliggende ziekteproces blijkt te verschillen en dat is weer van belang voor de behandeling. Daarnaast is migraine een aandoening die veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, 33 versus 13%. Bij de oorzaak en het beloop van migraine spelen geslachtshormonen een duidelijke rol. Of dat betekent dat de behandeling bij vrouwen wellicht anders moet zijn dan bij mannen, is nog niet goed bekend.

Lees hier het volledige artikel.