Verstijving van de bloedvaten kan nu binnen 2 minuten gemeten worden

Tot op heden kon de elasticiteit van bloedvaten alleen worden gemeten met grote, dure apparatuur in ziekenhuizen. Om de meting dichter bij de patiënt te brengen heeft VitaK, dochteronderneming van de Universiteit Maastricht, onder de leiding van Associate Professor dr. Cees Vermeer de “StiffnoGraph” ontwikkeld, een nieuw draagbaar medisch apparaat.

Dankzij de StiffnoGraph kunnen zorgverleners binnen 2 minuten, op niet-invasieve wijze (zonder bloedprikken), de kwaliteit van de grote bloedvaten (o.a. de aorta) meten en de verstijving van de slagaderen in kaart brengen. Op basis van de verkregen uitslag en het medisch dossier van de patiënten/cliënten kan de zorgverlener de nodige medische stappen ondernemen en met behulp van de “Vermeer Index” gerichte voedingsadviezen geven.

“Vermindering van de elasticiteit van de bloedvaten is een belangrijke risicofactor voor ziekte en overlijden. Verstijving van de bloedvaten is weliswaar een natuurlijk proces bij het ouder worden, maar er zijn vele factoren die leiden tot versnelde verstijving of zelfs verkalking van de (slag)aderen. Sommige daarvan zijn niet te verhelpen, zoals ouder worden. Maar andere factoren kunnen we door leefwijze en voeding beïnvloeden. Dankzij nieuwe technologieën en toegepast wetenschappelijk  onderzoek kunnen veel patiënten na bijvoorbeeld geconstateerd hartvaatlijden gecontroleerd en behandeld worden”, aldus drs. Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK Innovation in Life Science.

“Vaatverstijving is het resultaat van verkalking, afbraak van elastine en veranderingen in de gladde spiercellen van de vaatwand. Er zijn veel factoren die deze processen beïnvloeden. In de afgelopen decennia heeft VitaK uitgebreid onderzocht welke risicofactoren bijdragen aan vaatverstijving en hoe een verbeterde voeding kan zorgen voor het elastisch houden van de vaatwand.

Lees hier het volledige artikel.