Verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis gunstig voor het hart

De totale inname van verzadigd vet hangt niet samen met het risico op hart- en vaatziekten. Wel gaat een hoge inname van verzadigd vet uit rood vlees en boter gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar een hoge inname van verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis gaat juist gepaard gaat met een lager risico.

Dit blijkt uit grootschalig Europees onderzoek van onder meer het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het RIVM.

Geen verhoogd risico
In het epidemiologisch onderzoek is de voeding van ruim 10.000 Europeanen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van bijna 17.000 Europeanen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers waren afkomstig uit 9 Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the American Heart Association. Hoewel verzadigd vet vaak wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hebben de onderzoekers daar geen onderbouwing voor gevonden.

Lees hier het volledige artikel.