Zorgverzekeraars krijgen op geen enkele manier toegang tot elektronische dossiers van patiënten. Dat stelde minister Schippers gisteren tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.
Schippers kondigde op 8 december het nieuwe plan aan voor het Landelijke Schakelpunt (LSP). Het LSP blijft bestaan en wordt gefinancierd door de zorgaanbieders, de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. De NPCF, VHN, LHV, KNMP richten de Organisatie van Zorgaanbieders op die de infrastructuur zal gaan beheren.
Dossiers bekijken
Karen Gerbrands (PVV) en Renske Leijten (SP) vreesden dat zorgverzekeraars ongeoorloofd de dossiers van patiënten en cliënten zouden raadplegen wanneer zij meebetalen aan een privaat LSP. Schippers stelde hen gerust en verklaarde dat de rol van de zorgverzekeraar is vastgelegd. “De elektronische dossiers zijn alleen toegankelijk voor zorgverleners. Zorgverzekeraars hebben en krijgen geen toegang.” Wanneer de verzekeraars toch de gegevens bekijken, is er sprake van een strafbaar feit. Volgens Schippers staat daar een tot vier jaar cel op.
Toezicht
Met de komst van het private LSP krijgen de patiënten een ‘redelijk veilig systeem’, stelt Schippers. Het toezicht daarop is volgens haar goed geregeld. “De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College bescherming persoonsgegevens houden toezicht. Daarnaast kan de burger zelf ook zijn dossier bekijken en controleren.” Schippers denkt voor de zomer de loggegevens beschikbaar te kunnen stellen aan patiënten. Hiermee kunnen patiënten controleren wie het dossier bekeken heeft.
Pieter Omtzigt (CDA) vraagt verder nog of er ook intern toezicht komt binnen de op te richten Organisatie van Zorgaanbieders. Schippers reageert dat zij deze optie zal doorgeven aan de oprichters.
Verplichte uitwisseling
De PVV en SP zijn ook bang dat de zorgverzekeraars te veel macht krijgen, doordat zij alleen nog contracten zullen afsluiten met hulpverleners die de medische gegevens elektronisch opslaan en kunnen uitwisselen. Hierbij verwijst Schippers naar de richtlijnen die het veld zelf opstelt. “In de basisrichtlijn voor huisartsen is digitale uitwisseling van gegevens verplicht. Deze richtlijn is niet door verzekeraars opgesteld.”
Bron: Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn |