Verzekeraars schrappen vergoeding veel middelen

De KNMP roept zorgverzekeraars op om het besluit te herroepen om 105 geneesmiddelen niet langer te vergoeden. Mensen die de middelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart zelf betalen.

Het CDA heeft naar aanleiding hier van een debat aangevraagd met minister Schippers (VWS).

De middelen die niet meer vergoed worden, zijn speciaal bereide geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn. Het gaat veelal om medicijnen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten en mensen met psoriasis of eczeem.

Zo zijn veel medicijnen alleen geregistreerd voor volwassenen. Doordat de vorm of sterkte niet geschikt is voor kinderen, moet de apotheker ze aanpassen. Een voorbeeld is de pijnstiller diclofenac, die als drankje wordt bereid. De verzekeraars vergoeden het drankje niet langer omdat er al een pil is.

De zorgverzekeraars vergoeden ook zalf niet meer voor mensen met een chronische huidziekte, zoals psoriasis en eczeem. Zij hebben vaak grote hoeveelheden zalf nodig. Minder draagkrachtige patiënten kunnen zich de zalf niet veroorloven, volgens de apothekers. KNMP-woordvoerder Mariël Croon: “Mensen worden enorm gedupeerd, ze kunnen zich helemaal niet veroorloven om ineens 200 euro te betalen voor zalf.” De verzekeraars geven geen argument voor het intrekken van de vergoeding.

Lees hier het volledige artikel.