‘Verzekeraars splitsen wijkverpleging op’

De manier waarop verzekeraars de wijkverpleging inkopen, leidt tot twee soorten wijkverpleegkundigen. Eén voor regelwerk en één voor directe zorgverlening. Beroepsorganisatie V&VN trekt aan de bel. ‘Dit hebben we niet afgesproken.’

Wijkverpleegkundigen vrezen dat er niets terechtkomt van de brede generalistische invulling van hun baan, zoals bij de transitieakkoorden is afgesproken. Dat heeft te maken met de nadere uitwerking door de zorgverzekeraars in hun inkoopbeleid.

Voor de financiering van de wijkverpleging bestaan twee segmenten: de wijkgebonden zorg (S1) en de daadwerkelijke zorgverlening (S2). Bij S1 gaat het om activiteiten in de wijk die niet zijn terug te leiden tot één verzekerde. Bijvoorbeeld: deelname aan sociale wijkteams van gemeenten en overleg met regionale zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. Bij S2 gaat het om zorg die wel is terug te leiden tot één verzekerde. Verpleegkundigen die deze taak uitvoeren, bekijken bijvoorbeeld hoeveel zorg mensen nodig hebben en voeren dat ook uit.

Lees hier het volledige artikel.