Vier op de tien mensen hebben last van personeelstekort in de zorg

Het personeelstekort in de zorg is ook merkbaar voor patiënten en hun naasten. In een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland zeggen vier op de tien deelnemers dat ze op een of andere manier last hebben van het tekort aan personeel.

Dat kan zijn omdat ze lang moeten wachten op zorg. Of dat ze verkeerde zorg krijgen of niet de zorg die ze zouden willen krijgen.

Aan het onderzoek deden bijna achtduizend mensen mee. Van hen gaven er ruim drieduizend aan dat ze merken dat er een tekort aan personeel is in de zorg. Tekorten zijn er vooral in de verpleeghuiszorg, de zorg aan huis en in de zorg voor mensen die instellingen wonen. Daarnaast speelt het probleem ook in de ziekenhuizen. Lange wachttijden voor een gesprek met een dokter of een ingreep. Dokters met veel haast en afspraken die niet worden nagekomen.

Dat beeld van de ziekenhuizen strookt met het beeld dat uit een analyse van ZorgkaartNederland naar voren komt. Daar ging in 2016 en 2017 anderhalf procent van de waarderingen over personeelstekorten. Dat komt overeen met 250 reacties. Lang wachten op een afspraak of in de wachtkamer wordt daar het meest genoemd. Daar klaagt 59 procent over. Haastige behandelaars en slechte communicatie over de behandeling of de wachttijd worden ook vaak genoemd.

Lees hier het volledige artikel.