Vijf uitgangspunten van persoonsgerichte zorg

Mensen met een chronische aandoening ziektegericht benaderen op basis van een protocol, is niet wat zij willen. Daarom is het tijd voor persoonsgerichte zorg: zorg op de maat van de patiënt. Hoe ziet persoonsgerichte zorg eruit? Een beschrijving in 5 uitgangspunten.

1- Een breed primair proces

Bij persoonsgerichte zorg benader je als zorgverlener iemand niet alleen als patiënt, maar als mens. Bij de behandeling staat niet de ziekte centraal, maar de manier waarop de patiënt in het leven staat en zelf met de aandoening omgaat. Het primaire zorgproces wordt daarmee verbreed; dat strekt zich uit over zowel het ZZ-domein (ziekte en zorg) als het GG-domein (gezondheid en gedrag).

2- Een stapsgewijze aanpak, waarbij patiënt en zorgverlener samen:

– de gezondheidssituatie en de persoonlijke behoefte van de patiënt bespreken;

– de situatie van de patiënt analyseren en probleemgebieden vaststellen;

– doelen vaststellen en hier acties aan koppelen;

– evalueren of het gelukt is om het doel te bereiken.

3- De zorgverlener wordt coach en minder behandelaar

Bij persoonsgerichte zorg neem je als zorgverlener de rol van coach op je. Dit is dus anders dan in de klassieke situatie waarbij de zorgverlener, gewapend met bewezen effectieve richtlijnen, de patiënt een behandeling voorschrijft conform zijn protocollen.

4- Gezamenlijke besluitvorming & individueel zorgplan

Zorgverlener en patiënt stellen samen (gezondheids)doelen vast die aansluiten bij de motivatie van de patiënt. En maken samen keuzes over de wijze waarop die doelen bereikt kunnen worden.

5- Patiëntenprofielen

Door te werken met patiëntenprofielen ben je als zorgverlener beter in staat aan te sluiten bij wat voor de patiënt het beste gaat werken.

Meer weten?

Lees het artikel ‘Persoonsgerichte zorg vraagt om andere competenties’ (externe link) verschenen in De Eerstelijns, november 2013.

Lees de White paper Persoonsgerichte zorg (externe link) van Hans Vlek, Stannie Driessen en Lieke Hassink. Je kunt deze gratis downloaden op het Kennisplein Chronische Zorg.

Lees het blog van Jeanny Engels: Helpt een patiëntprofiel bij het ondersteunen van zelfmanagement? (externe link)

Download de 10 tips voor gezamenlijke besluitvorming (externe link) op het Kennisplein Chronische Zorg.

Bron: Vilans