Vijftien jaar na de opleiding is nog zo’n 90% van de MKA-chirurgen en orthodontisten werkzaam in hun beroep

Waar veel beroepen te maken hebben met vroegtijdige uitstroom uit het vak, is dit bij MKA-chirurgen en orthodontisten niet het geval. Nederland kent twee tandheelkundig specialismen: Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie) en orthodontie.

Beide beroepsgroepen zijn ongeveer even groot: in 2022 zijn zo’n 281 MKA-chirurgen en 291 orthodontisten werkzaam in Nederland.

Ook werken beide beroepsgroepen een vergelijkbaar aantal fte. De meeste afgestudeerde MKA-chirurgen en orthodontisten gaan na hun opleiding werken in hun beroep en blijven dit relatief lang doen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan. Het onderzoek ondersteunt de landelijke capaciteitsramingen die het Capaciteitsorgaan elke drie jaar afgeeft aan het ministerie van VWS.

Nederland kent al sinds 1999 een systeem van capaciteitsramingen waarmee de opleidingsinstroom voor zorgberoepen kan worden bijgestuurd. Daarvoor is het nodig om zicht te hebben op de vraag naar zorgberoepen én op het huidige en toekomstige aanbod van de betreffende beroepsgroepen. Met deze kennis kan het Capaciteitsorgaan bepalen wat de benodigde opleidingsinstroom voor deze specialisaties dient te zijn om in de toekomst voldoende menskracht werkzaam te hebben in deze beroepen.

Lees hier het volledige artikel.