Vilente introduceert het ‘samengesteld gezin’

Woonzorgcentrum Vilente De Molenberg in Oosterbeek wil bewoners een thuisgevoel geven. Daarom wordt sinds 2015 gewerkt met het zorgconcept ‘samengesteld gezin’. Het effect? Zowel bewoners als mantelzorgers voelen zich meer thuis. In voor Mantelzorg ondersteunde dit proces.

Een ‘samengesteld gezin’ betekent voor het verpleeghuis: een groep bewoners, hun mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers. De term is een idee van een van de mantelzorgers die dit  tijdens een van de eerste gezamenlijke bijeenkomsten naar voren bracht. Carry Putman, beleidsmedewerker bij Vilente, legt uit: “Wij noemen de familie van de bewoners van een kleinschalige woonvorm een ‘samengesteld gezin’. Net als de kinderen van gescheiden ouders kunnen de bewoners en hun mantelzorgers niet kiezen met wie ze gaan samenwonen. Veel mantelzorgprojecten gaan over het stimuleren van het netwerk rondom de individuele bewoner. Met het ‘samengesteld gezin’ combineren wij juist die individuele netwerken.”

Thuisgevoel
Eind 2014 startte De Molenberg met het traject In voor Mantelzorg. Het doel was om meer samen te werken met mantelzorgers waardoor de zorg een gezamenlijke verantwoordelijkheid zou worden. Carry Putman: “We zijn gestart met een werkgroep over familieparticipatie. De medewerkers maakten vervolgens samen met mantelzorgers plannen en presenteerden die aan de cliëntenraad. Het concept is vrij: iedere woongroep bepaalt zelf hoe het gezin vormgegeven wordt en geeft hier eigen invulling aan. Nu zie je dat mantelzorgers soms taken op zich nemen, zoals koken op de groep. Ze organiseren activiteiten in de huiskamer en zorgen voor meer ontmoeting tussen de ‘familieleden’. Ook passen zij bijvoorbeeld de inrichting van de woning naar eigen inzicht en smaak aan, om het ‘thuisgevoel’ te creëren.”

Lees hier het volledige artikel.