Vitamine B12-tekort komt waarschijnlijk minder voor dan beweerd

NU.nl checkt dagelijks berichten op hun betrouwbaarheid. Bewering: ‘Een kwart van de volwassenen heeft een vitamine B12-tekort.’

Oordeel: onwaarschijnlijk
Vermoeidheid, duizeligheid en een slecht geheugen zijn volgens sites als viralfood.nl en tipsenideetjes.nl allemaal tekenen dat je een tekort hebt aan vitamine B12. Vitamine B12 zou onder andere nodig zijn voor een goede spijsvertering en een goed werkend geheugen. De vitamine zou dus enorm belangrijk zijn. Volgens de berichten heeft echter een kwart van de volwassenen een B12-tekort. Maar klopt dit wel?

Wat is een B12-tekort?
Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit legt uit dat een tekort aan vitamine B12 op verschillende manieren kan ontstaan. “Het is mogelijk dat iemand te weinig voeding met B12 eet. Dit komt bijna alleen voor bij mensen die strikt veganistisch eten. B12 zit namelijk alleen in dierlijke voeding.”

Het is volgens Brouwer niet erg om een paar weken veganistisch te eten. “Je lichaam heeft maar heel weinig vitamine B12 nodig en heeft bovendien ook een reservevoorraad, waar je soms jaren mee kan doen. Vegetariërs die melk drinken en kaas en eieren eten krijgen over het algemeen voldoende vitamine B12 binnen.”

Lees hier het volledige artikel.