VNG waarschuwt voor effect bezuinigingen

“De bezuinigingen van 3 tot 4 miljard op huidige en toekomstige Wmo-voorzieningen zal kwetsbare doelgroepen als ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hard treffen.” Daarvoor waarschuwt de Vereniging Nederlandse Gemeenten in een brief aan staatssecretaris Van Rijn. In de brief geeft de organisatie ook aan dat de positie van de cliënt in de toekomstige Wmo beter moet worden geregeld.
De VNG schrijft dat er na de pakketmaatregelen van vorige kabinetten weinig ‘luxe’ meer zit in AWBZ en Wmo. De huishoudelijke hulp in de Wmo
gaat al voor meer dan driekwart naar mensen met een minimum inkomen. “Bezuinigingsingrepen die maar weinig mensen treffen en veel opleveren, zijn er niet meer.”
De VNG vindt de uitspraak van het kabinet, dat zeer ruime beleidsvrijheid voor gemeenten voldoende garantie zou zijn voor het halen van de financiële taakstelling, “te ruim en ongespecificeerd”.  Ze wil daarom onderzoek naar de haalbaarheid van de komende decentralisaties. Het kabinet wil dat zelf niet laten doen. “Daarom is nu besloten om het CPB dit onderzoek te laten uitvoeren.”
Zelfstandig wonen
De VNG vindt verder dat het kabinet er wel heel rigoreus voor kiest om mensen zelfstandig te laten wonen. Ze onderschrijft de vrees van Platform VG en de CG-Raad dat veel mensen  met een indicatie ZZP3 en 4 hierdoor in de problemen komen. “Wij delen met aanbieders en cliëntenorganisaties de twijfel of al deze mensen in staat zijn zelfstandig te wonen. Wij vinden dat er meer specifiek gekeken moet worden welke mensen wel en welke niet zelfstandig kunnen wonen.”
Eigen regie
Aan het eind van de brief gaat de VNG ook in op het plan voor de langdurige zorg dat de cliëntenorganisaties hebben opgesteld: Regie in eigen hand. De VNG erkent volmondig dat vraagsturing, eigen regie en de positie van de cliënt belangrijke thema’s zijn.
De VNG schrijft: “Omdat in de Wmo de rechten van de burger
anders en minder dwingend worden geformuleerd dan in een verzekering, mag de vraag gesteld worden hoe de burger er dan van op aan kan dat hij de ondersteuning krijgt die hij echt nodig heeft.”
Vastleggen procedures
De organisatie denkt dat de oplossing ligt in het wettelijk vastleggen van de procedure van de intake. Zo zou onder meer het recht op “een keukentafelgesprek” en de ondersteuning door Wmo-coach kunnen worden vastgelegd. Ook erkent de VNG in de brief het belang van het participatiebeginsel als het gaat om cliëntenrechten. Wel wil de organisatie het compensatiebeginsel “verbeteren”. Hierover wil ze met cliëntenorganisaties in gesprek gaan.
De CG-Raad is blij dat de VNG erkent dat de overheveling van taken naar gemeenten het noodzakelijk maakt om de rechten van de cliënt beter vast te leggen. Dat gaat echter verder dan de VNG wil. De CG-Raad wil dat eigen regie en een integrale aanpak van problemen beter gewaarborgd worden in het hele proces van aanvraag en zorgverlening.
De brief van de VNG

Meer over de Wmo in Wij werken aan – Wmo
Bron:CG-Raad