Voeding en kanker; wat weten we erover?

Obesitas en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste voedingsgerelateerde risicofactoren voor het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker. Groente en fruit spelen geen duidelijke rol in het risico op of bescherming tegen kanker.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een analyse gepubliceerd in BMJ.

Andere conclusies
Verder concluderen de auteurs dat bewerkt rood vlees het risico op darmkanker vergroot en dat dat waarschijnlijk ook geldt voor onbewerkt rood vlees. Voedingsvezels, zuivelproducten en calcium verlagen waarschijnlijk het risico op darmkanker.

Ook mutagene stoffen in voeding kunnen kanker veroorzaken. Mutagene stoffen beschadigen het DNA en kunnen vrijkomen bij het bereiden van rood vlees op hoge temperaturen. Bepaalde soorten gezouten vis, zoals chinese gezouten vis, kunnen neus-keelholtekanker veroorzaken en voeding vervuild met de gifstof aflatoxine kan leverkanker veroorzaken. Van andere voedingsfactoren is onvoldoende bewijs om uitspraken te doen over de relatie met kanker.

Lees hier het volledige artikel.