Voorkamerfibrillatie: als je hart op hol slaat

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarbij het hart op hol slaat en onregelmatig begint te slaan. Het normale hartritme is regelmatig en ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 slagen per minuut. Voorkamerfibrillatie op zich is meestal niet zo ernstig, tenzij je reeds een andere hartaandoening hebt.

Het verhoogt wel het risico op het ontstaan van bloedklontertjes die, als ze in de hersenen terechtkomen, een trombose of cerebrovasculair accident (CVA) kunnen veroorzaken.

Voorkamerfibrillatie is de oorzaak is van 20% van de cerebrovasculaire accidenten. Zonder de gepaste diagnose en behandeling verhoogt voorkamerfibrillatie de kans op trombose of CVA tot vijfmaal. Het risico op een CVA neemt vooral toe bij mensen van 65 jaar en ouder die al getroffen werden door een beroerte en bij mensen die lijden aan hypertensie, diabetes of hartfalen.

Wie kan voorkamerfibrillatie krijgen?
Iedereen kan voorkamerfibrillatie krijgen. Maar sommige personen hebben een verhoogde kans.

  • Hoe ouder je bent, hoe hoger het risico. Vanaf 40 jaar heb je 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie – te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar – hebben te maken met deze stoornis.
  • Indien je reeds hartproblemen hebt gehad
  • Indien je een verhoogde bloeddruk hebt
  • Als je hal een trombose of een beroerte hebt gehad.
  • Je hebt een hartinfarct gehad of lijdt aan hartfalen.

Lees hier het volledige artikel.