Vroeg eerste hapje gluten kan coeliakie niet voorkomen

Kun je coeliakie (gluten-intolerantie) voorkomen door baby’s al op jonge leeftijd gluten te geven? Lang werd gedacht van wel. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toonden aan dat dit advies niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden.

 Sabine Vriezinga promoveerde 7 december cum laude aan het LUMC op haar proefschrift over onder meer dit onderzoek.
Geleidelijk starten met de inname van kleine hoeveelheden gluten vóór de leeftijd van 6 maanden en het liefste gedurende de periode waarin borstvoeding wordt gegeven, zou je baby beschermen tegen coeliakie. Zweeds onderzoek was een belangrijke basis voor dit advies. Maar dat onderzoek was nooit bevestigd in een onderzoek waarbij je twee groepen met elkaar vergelijkt, vertelt Sabine Vriezinga. “Dat doet onze studie wel. Wij hebben in Europees verband 944 kinderen gevolgd. Deze grote studie wordt gecoördineerd vanuit het LUMC, door mijn copromotor Dr. Luisa Mearin.”
Gluten en borstvoeding
De deelnemende kinderen zijn erfelijk belast, waardoor ze een grotere kans hebben op coeliakie. Ook zit in hun familie tenminste één eerstegraads lid met de ziekte. Tijdens de leeftijd van 4 tot 6 maanden kregen de kinderen dagelijks gluten, of een placebo. Drie jaar lang werden vervolgens op vaste momenten de groei en gezondheid van de kinderen in beeld gebracht, en werd hun bloed geanalyseerd. Ook of en hoe lang de kinderen borstvoeding kregen werd vastgelegd.
Richtlijnen aangepast
En wat bleek? Vriezinga: “We zagen dat coeliakie al heel jong ontstaat, en dat meisjes en kinderen die zowel vanuit hun vader als van hun moeder erfelijk zijn belast een duidelijk hoger risico hadden op coeliakie. Maar: zowel de leeftijd van glutenintroductie als het krijgen van borstvoeding had geen effect op het wel of niet ontwikkelen van coeliakie op 3-jarige leeftijd. Een verbazingwekkend resultaat, dat sindsdien ook door andere studies is bevestigd. De Europese richtlijnen op het gebied van glutenintroductie zijn inmiddels aangepast.”
Lees hier het volledige artikel.