Waarom blozen (soms) handig is

Waarom blozen Charles Darwin zo bezighield.
Blozen is voor de meeste van ons heel erg onprettig – je voelt de aandacht naar je toe trekken en je krijgt wangen zo rood als bieten. Maar voor bioloog Charles Darwin was deze lichamelijke reactie misschien de meest bijzondere van allemaal. Maar wat maakt het blozen zo speciaal? En kent het ook zijn evolutionaire voordelen?

Toen ik een paar maanden geleden op restaurant was met een paar senior onderzoekers uit het buitenland overkwam het me. Ik moest hen iets vertellen over een lopend onderzoeksproject. Het begon goed, maar op een gegeven moment voelde het alsof ik een kortsluiting in mijn hoofd had. Ik struikelde over mijn woorden en er kwam precies niks zinnigs uit. Ik voelde het meteen – mijn wangen begonnen heel erg warm te worden. Blozen. Ik wilde door de grond zakken en schaamde me dood. Gelukkig overkomt blozen iedereen wel eens, maar wat als ik je vertelde dat het ook zijn positieve kanten heeft?

Zelfbewuste emoties
Blozen is een reactie van je zenuwen waardoor de kleine bloedvaten in de huid meer openzetten en meer bloed naar je gezicht wordt gestuurd 1. Vaak gaat dit gepaard met een toename van roodheid en een gevoel van warmte rond de wangen, voorhoofd en nek. Deze reactie komt voornamelijk voor bij een aantal van de zogenaamde “zelfbewuste emoties”. Dit zijn emoties die ons aanzetten tot zelfreflectie – onder andere schaamte, verlegenheid, gêne, en schuld. Deze emoties hebben allemaal te maken met het bereiken van sociale doelen: hoe gaan we om met andere mensen? En hoe houden we onze sociale status in stand?

Lees hier het volledige artikel.